maandag 26 december 2011

Oliebollen

Het Familie recept  volgens Dhr. Freek Broekhuis.
Na jaren van experimenteren  


OLIEBOLLEN

Ingrediënten (liefst op kamer temperatuur):
         -2 kg goede kwaliteit patentbloem
         -4 dessert lepels zout
        -4 eetlepels suiker
        -4 eieren
        -1 liter water 
         -1 lier melk
        -6 zakjes droge gist a 7 gram
        -1 kilo krenten/rozijnen
        -3 á 4 appels, goudreinetten in blokjes.
        -iets citroenrasp
Benodigde materialen:
·     Een  redelijk grote bouwemmer
·     Een goed werkende boormachine
·     Een cementklopper/mixer
·     Houten lepels
·     Diverse kannetjes/maatbekers/weegschaal
·     Likeurglaasje, voor de te nuttigen Cointreau
·     Een warme houtkachel

Bereiding:
Meng de gist met de suiker en een beetje melk, die warm gemaakt is. Neem de melk van de te gebruiken liter af.
Schil  de appels en snij ze in blokjes.
Zet de rozijnen en krenten in een beetje water, neem dit  water van de te gebruiken liter af.
De bloem eerst goed met het zout mengen, daarna de melk en het water en de opgeloste gist in de bouwemmer doen.
Voeg ook de eieren toe.
Niet vergeten een likeurtje te nuttigen.
Neem nu de boormachine en zet de cement mixer/klopper vast.
Begin te mixen op een erg lage stand, anders wordt je keuken een puinhoop.
Als het geheel  goed gemengd is de rozijnen en krenten met het vocht toevoegen, ook de appels en citroenrasp erbij doen.







Het geheel  nog even op een lage stand mengen.
Het beslag moet een half uur rijzen.
Dan nog eens doorkloppen.
Afgedekt weer terug zetten op de warm plek.
Daarna nog een uur laten rijzen.

Langzaam aan verschijnen de eerst Broekhuisjes in de keuken, en wordt er nog een glaasje genuttigd.
Het eerste vuurwerk mag worden afgestoken.
Het frituurvet in de frituurpan heet laten worden. Ongeveer 180 graden.
Met een vetgemaakte ijsbolschep beslag in het vet laten glijden.

Als het bruin begint te worden de bollen draaien.
Dit duurt ongeveer 3 min.
Als de bollen gaar zijn ze op keukenpapier laten  uitlekken.
Eventueel bestrooien met poedersuiker, en heet  serveren.








SMAKELIJK ETEN


Voor de duidelijkheid zie de bijgevoegde foto serie.
Het recept voor ananas en appelflappen mag je zelf je best op doen.

      Veel succes  Broekhuisjes.

1 opmerking:

  1. dank je voor het recept. zal even kijken of er wat veranderd is. Fijn dat er weer een site is.

    BeantwoordenVerwijderen